Selecteer een pagina

Iridium Browser, a browser securing your privacy

22 mei 2017

Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, de meeste mensen kennen die webbrowsers wel. Wie er echter naar op zoek gaat komt er al snel achter dat er honderden browsers zijn. Sommige zijn gebouwd voor een specifiek doel, andere zijn niet veel meer dan één van de bekende browsers met een eigen logo erop. Regelmatig wordt ons door klanten gevraagd welke browser ze het beste kunnen gebruiken. En dan is ons antwoord meestal: “Dat hangt ervan af wat u ermee wilt.” Als u ons echter vraagt welke browser u vanuit een oogpunt van privacy en security het beste kunt gebruiken zijn we duidelijk: Iridium Browser, https://iridiumbrowser.de.  In deze blogpost leggen we uit waarom.

Cutting edge technologie vs. privacy

Iridium is ontwikkeld door een groep Duitse bedrijven en wordt ondersteund door de Open Source Business Allience. Vóór de bouw van Iridium zagen de ontwikkelaars zich geplaatst voor een lastig dilemma: kiezen voor een browser met cutting edge technologies, – zoals WebRTC en WebUSB -, of kiezen voor een browser die de privacy van de gebruiker respecteert. Ze besloten om de kracht van vrije software te benutten en een browser te bouwen die beide kan.

Chromium als basis

Als basis werd Chromium gebruikt. Dat is een opensourceproject dat de broncode voor onder andere Google Chrome levert. Google Chrome is snel en gebruiksvriendelijk, maar voldoet niet aan de eisen die veel organisaties op het gebied van privacy stellen. Besloten werd om Iridium Browser te ontwikkelen met Chromium dus als basis. Alle aanpassingen verhogen de privacy van de gebruiker en borgen dat de nieuwste en beste beveiligingstechnieken worden gebruikt.

Geen phone home

Zonder dat veel gebruikers het weten sturen diverse programma’s en browsers gegevens naar centrale servers. Daarmee wordt informatie verzameld over computergebruik, surfgedrag of zelfs de beveiliging van een computer.
Door Iridium Browser worden geen queries, keywords of andere gegevens verstuurd naar bijvoorbeeld internetgigant Google. Er wordt dus geen ‘phone home’-functionaliteit toegepast, zoals bij sommige andere browsers wel het geval is. Al het mogelijke is in het werk gesteld om te voorkomen dat gegevens onbedoeld en zonder dat u het weet door derden kunnen worden ingezien of verkregen.

Features

Een hele lijst features die een impact op uw privacy kunnen hebben zijn standaard uitgezet in Iridium Browser. Bijvoorbeeld Google cloud printing, Google translation service, Google Now en andere diensten van de internetgigant. Het wordt websites niet toegestaan om gegevens over u te verzamelen, zelfs niet voor algemene analyse. Wat dat betreft hebben de ontwikkelaars Iridium Browser helemaal dichtgetimmerd.
Iridium Browser heeft diverse verbeteringen die een strikte beveiliging afdwingen waardoor een maximum niveau van beveiliging wordt bereikt zonder dat het gebruik wordt gehinderd.

Zoekmachine

Als zoekmachine wordt niet Google, maar het privacyvriendelijke Quant gebruikt. Er kan echter ook voor DuckDuckGo worden gekozen. Met deze twee zoekmachines kunt u online zoeken, zonder dat u zich hoeft af te vragen welke gegevens over uw surfgedrag worden vastgelegd en opgeslagen.
Overigens, als u wilt kunt u iedere andere zoekmachine als standaard zoekmachine instellen.

Open source

Iridium Browser is open source. Dat brengt maximnale transparantie met zich mee en betekent dat iedereen kan zien hoe het gebouwd is. Verborgen features behoren daarom niet tot de mogelijkheden.
De volledige broncode is voor iedereen beschikbaar en kan door iedereen worden geïnspecteerd.Tijdens het bouwproces kan gewoon worden meegekeken.

En verder

De bouwers van Iridium Browser streven ernaar om Iridium Browser steeds een paar dagen na updates van Google Chrome te updaten.
Tot slot willen we niet onvermeld laten dat Iridium Browser snel en erg gebruiksvriendelijk is. Dat is een bijkomend voordeel van deze privacy-kanjer.

Share This