Selecteer een pagina

Lancering Nextcloud 11

13 december 2016

Op 13 december werd Nextcloud 11 uitgebracht. Met name op het terrein van beveiliging zijn heel wat verbeteringen geïntroduceerd.
We nemen de belangrijkste verbeteringen graag met u door.

Beveiliging

Tijdens de Nextcloud-conference in september 2016 gaf Lukas Reschke al een inkijkje in de nieuwste beveiligingsmaatregelen van Nextcloud.
En dat liegt er niet om!

Allereerst is de login-procedure nu standaard beveiligd tegen bruto-force aanmeldingen. Daarvan is sprake als door middel van een extern programma duizenden keren achter elkaar geprobeerd wordt in te loggen, net zo lang totdat het een keertje lukt.

Nextcloud 11 introduceert tweefactorauthenticatie met U2F (Yubikey en compatibel sleutels) en TOTP (Google Authenticator en compatibel tokens). Ook is er ondersteuning voor Kerberos-authenticatie.

Bij gevoelige acties zal Nextcloud voortaan om het wachtwoord vragen, ook al is de gebruiker al ingelogd. Ook het feit dat Nextcloud bij federation voorgtaan standaard https gebruikt draagt bij aan een sterkere beveiliging.
Tot slot kan vermeld worden dat de appstore van Nextcloud geuploade apps automatisch controleert. Ontwikkelaars kunnen hun apps voortaan met een geheime sleutel ondertekenen. Dat betekent dat zelfs bij een succesvolle inbraak in de Nextcloud appstore gebruikers niet het risico lopen om een kwaadaardige app te downloaden.

 

Lukas Reschke over Security in Nextcloud tijdens de Nextcloud-conference op 16 september 2016.

grafieken
grafieken met snelheid

Snelheid en schaalbaarheid

De programmatuur van Nextcloud 11 is zodanig aangepast dat de database veel minder vaak wordt aangesproken (wel 80%). Veranderingen van bestanden en mappen worden 60% sneller gecontroleerd, terwijl ook de overdracht van kleine bestanden ongeveer 60% sneller verloopt.
Dit betekent in de eerste plaats dat Nextcloud 11 sneller is. Het betekent echter ook dat de zogenoemde schaalbaarheid is verhoogd. Er komt nu immers meer capaciteit beschikbaar, waardoor meer gebruikers tegelijkertijd van Nextcloud gebruik kunnen maken.

Nieuwe apps

Nextcloud is uitgebreid met een nieuw onderdeel, Nextant genoemd. Daarmee kunnen platte tekst, rtf-, pdf-, LibreOffice- en Microsoft Office-bestanden volledig worden doorzocht.

Als experiment is Spreed.ME toegevoegd. Die app maakt video- en audiogesprekken mogelijk.

Tenslotte

Kortom, de verbeteringen in Nextcloud 11 zijn indrukwekkend en significant. Wij zullen Nextcloud 11 op korte termijn uitrollen.

Share This