Selecteer een pagina

Nextcloud 12, The Next Level

15 mei 2017

Nextcloud 12

Eind mei is Nextcloud 12 verschenen. Sinds de start van Nextcloud medio 2016 is dat alweer de derde grote upgrade. En niet zomaar een update. Dit is een update die synchronisatie en het delen van bestanden naar het volgende level brengt. Niet meer gaat de cloud er alleen om 24/7 overal je bestanden beschikbaar te hebben.
Voortaan betekent werken in de cloud ook onmiskenbaar communicatie en samenwerking. Of in het Engels: communication and collaboration. We leggen u uit waarom.

Wat bracht Nextcloud 11?

Medio december 2016 werd Nextcloud 11 uitgebracht. We schreven erover in ons blog.
Nextcloud 11 had een sterke focus op verbeteringen voor bedrijfsmatig gebruik. Veiligheid en schaalbaarheid waren de belangrijkste thema’s. Er werden veel nieuwe, innovatieve beschermingstechnieken geïntroduceerd. Schaalbaarheid werd flink vergroot door het verminderen van de database load met tot 80%, wat ook een snelheidsverbetering oplevert voor normale gebruikers, met 60% snellere uploads van kleine bestanden en een responsiever web interface. Met Nextcloud 11 werd een zeer krachtig systeem gelanceerd dat in zijn toepassingsmogelijkheden geen beperkingen kent.

Old school bestandssynchronisatie

Bestandssynchronisatie en bestandsdeling vormen van ‘oudsher’ het fundament onder niet alleen Nextcloud, maar ook Microsoft One Drive, Google Drive of Dropbox. De mogelijkheid om bestanden te synchroniseren tussen devices als een desktopcomputer, een mobiele telefoon en een tablet hebben voor een enorme portability van bestanden en data gezorgd.
Overal en op ieder device 24/7 je bestanden bij de hand. Het zorgde voor een enorme boost in de manier waarop wij tegenwoordig ons werk doen: volledig plaats- en tijdonafhankelijk. We hebben de muren van ons kantoor gesloopt. We hebben het 9 tot 5-tijdperk geschiedenis gemaakt.

Nieuwe wensen en eisen

Tegenwoordig is dat echter niet genoeg. We willen niet alleen thuis, in de trein, of in het vliegtuig werken. We willen vooral samenwerken. Niet alleen met collega’s, vrienden en familie, maar vooral met mensen en organisaties van over de hele wereld, bekend en onbekend.
Communiceren, co-creëren en delen, daar gaat het ons om.
We willen echter niet dat bestanden op onze devices worden ontvangen of gewijzigd, zonder dat we weten wat, waarom, wanneer en wie dat gedaan heeft. We zoeken manier om te communiceren en samenwerken rond bestanden en documenten die we delen.

Nextcloud 12, The Next Level

Tools om context toe te voegen, tools voor communicatie en tools voor samenwerking kenden we al. Nextcloud 12 brengt ze echter naar het volgende level door ze samen te voegen tot een krachtig platform voor samenwerking en communicatie. Nextcloud heeft krachtige apps voor agendabeheer, contacten en e-mail. Er zijn apps voor chat, taakbeheer, planning, notities en nog veel meer.

Communication and Collaboration

In Nextcloud 12 wordt dit allemaal samengebracht. Nextcloud 12 brengt bestandssynchronisatie naar het volgende level. U kunt op een avatar klikken en gelijk een e-mail versturen, een gesprek beginnen of zelfs een videoconference met behulp van WebRTC starten. Op het scherm is dat zodanig georganiseerd dat u tegelijkertijd een bestand kunt aanpassen of delen.
Door de integratie met Collabora Online beschikt u over krachtige mogelijkheden om Office-documenten te maken of er samen met anderen aan te werken, zelfs als ze zelf geen Nextcloud-account hebben. Niet alleen hebben we het dan over Word-, Excel- of PowerPoint bestanden, maar ook over de suite van LibreOffice.

Collega’s en vrienden vindt u snel met behulp van een handige dropdown.

Ook mobiel

Dit nieuwe concept van ‘Collaboration, Communication and Context’ is niet beperkt tot de desktop. Ook de Nextcloud apps voor iOsSen Android borduurt op deze trend door. U kunt in het activiteitenoverzicht eenvoudig zien wie wat gedaan heeft op de server. Ook krijgt u push-berichten als iemand bijvoorbeeld een commentaar geeft op een bestand, als iemand u uitnodigt om iets te delen of als u wordt uitgenodigd voor een videogesprek.
Alles is op samenwerking gericht.

Features

Om dit allemaal mogelijk te maken zijn flink wat nieuwe features aan Nextcloud 12 toegevoegd. Ook het design is onder handen genomen, zodat het nog meer bijdraagt aan communicatie en samenwerking.

Video Calls

Een testversie zagen we al in Nextcloud 11. Aan Nextcloud 12 is de volledig werkende Spreed app toegevoegd. Dat betekent dat videoconferencing en bestandsoverdracht via het nieuwe WebRTC-protocol in Nextcloud geïntegreerd is. Communiceren met collega’s of vrienden is nu nog eenvoudiger geworden.

Toegangsrechten

U kunt bestanden en mappen met meerdere personen delen en daarbij de toegangsrechten op individueel niveau vastleggen. Dit wordt uitgebreid met een krachtige Secure Drop functionaliteit. Met name banken, ziekenhuizen, notarissen en overheidsinstanties kunnen hiermee op een veilige manier data ontvangen van klanten, patiënten en andere partijen.

Circles

Met de nieuwe Circles App kunt u eenvoudig groepen samenstellen en beheren. Het delen van mappen en bestanden wordt daardoor nog eenvoudiger. Ook kunt u voortaan monitoren of bestanden vanaf een public share gedownload zijn.

Security hardening en performance

Ook in Nextcloud 12 zijn verder nog verbeteringen op het vlak van performance en security toegepast.

Conclusie

Nextcloud positioneert zich onmiskenbaar als een krachtig open source alternatief voor Microsoft Office 365 of Google G Suite. De mogelijkheid om Nextcloud zelf te hosten brengt u weer in control. Noodgedwongen kiezen voor kwetsbare public cloudsystemen als Microsoft Office of Google G Suite behoort definitief tot de verleden tijd.

Uitproberen?

Wilt u Nextcloud 12 zelf eens uitproberen? Dat kan. Een speciale testomgeving staat voor u klaar op https://www.sendin.nl/nextcloud/#demo
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Nextcloud 12 voor uw organisatie en wat Sendin hierin voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze klantenservice is bereikbaar op het telefoonnummer 073 – 623 55 42. Of stuur een e-mail naar info@sendin.nl.

Share This