Selecteer een pagina

Werken in de cloud – deel 6

16 februari 2017

privacy

Werken in de cloud maakt het mogelijk dat uw werknemers overal kunnen werken wanneer ze willen. Wereldwijd hebben ze toegang tot de bedrijfsdata. Het enige wat ze nodig hebben, is een veilige internetverbinding. Maar Is alleen een veilige verbinding voldoende om ook veilig online te kunnen werken? Heeft u uw intellectueel eigendom, uw klantgegevens en uw andere data wel veilig opgeslagen? De afgelopen tijd staat privacy ter discussie, zowel in Nederland als in Europa en daarbuiten. Lees er meer over in deel 6 van de serie ‘Werken in de cloud’.

Houd overzicht in de cloud

Werknemers die kunnen werken waar en wanneer ze maar willen, dat is de toekomst. Het enige wat u hoeft te doen, is uw werknemers toegang bieden tot de cloud en de benodigde mappen. Van belang is dat u precies bijhoudt wie en welke apparaten u toegang biedt tot welke data. Op die manier behoudt u het overzicht. Met de aankomende Europese privacy wetswijziging is het zeker aan te raden!

Privacy wetgeving

Sinds 1 januari 2016 is in Nederland Wet Meldplicht Datalekken van kracht gegaan. Voor data dat op welke manier dan ook op straat komt te liggen, kunnen boetes tot vele duizenden euro’s worden opgelegd. Deze wet geldt ook voor werken in de cloud. In de cloud zijn vele gebruikers actief, waardoor de kans op datalekken weer groter wordt.

Hoe zit het met de privacy wetgeving buiten Nederland? Europa had een akkoord met de Verenigde Staten, het zogenaamde ‘Safe Harbor’-verdrag. Met dit verdrag verklaarde Europa officieel dat Amerika een ‘veilig haven’ was voor persoonsgegevens. Totdat Edward Snowden in 2015 aan de bel trok. De ‘haven’ bleek niet zo veilig te zijn als men in Amerika beweerde.

America first

Is werken in een Amerikaanse cloud dan nog wel veilig? In juli 2016 hebben de Europese Commissie en voormalige president Obama de overeenkomst ‘EU-US Privacy Shields’ aangenomen. Deze overeenkomst vervangt het ‘Safe Harbor’-verdrag. De huidige president van Amerika ondermijnt de overeenkomst echter, waardoor de vraag ontstaat of de bescherming van persoonsgegevens nog wel gewaarborgd is in Amerikaanse clouds en in netwerken buiten Europa. Kijkt men in Amerika mee? Wat betekent de uitspraak ‘America first’ voor het werken in de cloud?

Volgend jaar (25 mei 2018) gaat in Europa de strenge privacywet General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht. Europese burgers krijgen het recht over het beheer van hun eigen persoonlijke gegevens. Gegevens mogen niet zomaar Europa verlaten. Daarnaast kan men ook niet zomaar ‘vanuit Amerika meekijken’. Het is daarom aan te raden om goed na te denken met welke leverancier u zaken wilt gaan doen. Zoals het nu lijkt, is ‘private cloud’ binnen Europa nog de meeste veilige oplossing.

Werken met de Spreedbox

Met de Spreedbox blijft u eigenaar van uw eigen data. De Spreedbox voldoet aan de hoogste beveiligingsvoorwaarden. U kunt er daarom verzekerd van zijn dat pottenkijkers geen toegang tot uw bestanden krijgen. Uw gevoelige informatie wordt beschermd door gebruik te maken van goed toegepaste veilige en efficiënte algoritmes, een Hardware Random Number Genertator (HRNG), een high speed ARM quad-core CPU en uitmuntende cryptografische eigenschappen. Alles wat u opslaat, komt in het eigen flashgeheugen en dus niet op de servers van derden.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over ‘privacy in de cloud’ en wat Sendin hierin voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze klantenservice is bereikbaar op het telefoonnummer 073 – 623 55 42. Of stuur een e-mail naar info@sendin.nl.

 

privacy
Share This